HTML doboz

Mi az a Chromebook?

Az eszköz nem lényeges. Az eszköz csak egy médium, ahogy a Chromebook is. A lényeges az a Chrome OS. Talán már te is felhasználója vagy, csak nem tudsz róla.

Kövess Twitteren, jó lesz!

Friss topikok

És a Chrome OS. Élet a Google felhőjében

2012.10.15. 10:20 Wolker Fanboy

Gyakori kérdések/tévhitek - válaszok I.

Címkék: google kérdések cloud chrome os számítási felhő chromebook Címkék

Hát akkor ahogy ígértem, vágjunk bele!

-De először az esetleges újak kedvéért: mi az a Chromebook?

-A Chromebook a Google böngézőalapú operációs rendszerére, a Chrome OS-re szánt, a szinte kizárólagosan online életre (=felhőre) tervezett laptopja - kevés lokális tárhellyel (16 GB) és offline alkalmazással. Egyelőre az Acer és a Samsung vett részt az első két széria piacra dobásában, de a hírek-pletykák szerint hamarosan a Sony és a Lenovo is beszállhat a kísérletezésbe. Bővebben a Google hivatalos oldalán, illetve az Amazonon szereplő leírást + véleményeket ajánlom.

Nekem a legújabb modell, egy Samsung 5 550, Wi-Fi-s gépem van - a blogon szereplő beszámolókat is rá kell érteni.

-Magyarországon kapható-e a Chromebook?

-Hivatalosan sajnos nem, Nyugat-Európában is alig - bár a brit és a német piacon már jelen van, legolcsóbban pedig közvetlenül az USA-ból juthatunk hozzá, ha meg tudjuk oldani.

-Magyar billentyűzet nélkül? Mindent angolul kell csinálni?

-Ebben a Google már előre dolgozott: bár magyar fizikai billentyűzettel nincs Chromebook, a magyar billentyűzetkiosztás hibátlanul használható (oké, a hosszú í-t a j+Alt Gr kombinációval hívhatjuk elő), és a Chrome OS is 100%-ig magyar nyelvű, minimális fordítási hibákkal.

-Ez egy kiherélt MacBook Air-utánzat, ráadásul pofátlanul drága (450 dollár). Ennyiért veszek egy villámgyors laptopot, teszek rá Chrome-ot - ugyanúgy tudom használni, csak még többet fog tudni, olcsóbban. Mit tud ez a Chromebook, amit bármi más nem?

-Attól függ, mire szeretnéd használni. A Chromebook valóban nem alkalmas arra, hogy offline multimédia-tárolónak használd, és photoshopolni se ezen fogsz egyelőre. Ha viszont úgy érzed, hogy nem akarsz percekig várni egy-egy újraindításra, vírusellenőrzésre, akadozás nélkkül szeretsz netezni, közben zenét/youtube-ot streamelni, szinte csakis a "felhőben", azaz online használod a géped - és nem akarsz kétóránként akkut tölteni -, akkor érdekelhet a dolog. Mi az, hogy!

Őszintén szólva, aki a fenti érvelést alkalmazza folyton, az egyszerűen nem érti az egész koncepciót. Minek nekem ez az erősítő pár bemenettel, amikor ennyiért már veszek olyan hifitornyot, amiben van kétkazettás deck meg CD-játszó..? Kb. ilyesmi.

-Akkor tényleg veszek egy MacBook Airt, az sokkal jobb.

-Szerintem nem jobb, de nyugodtan vegyél - főleg, ha Mac-rajongó vagy. Kétszer ennyiért is tényleg kell?

-Nem bízom a netes tárhelyekben, bármikor elveszhet minden adatom - a cégekben se bízom, minden lépésemet megfigyelik.

-Nekem eddig egy vincseszterem ment visszafordíthatatlanul tönkre és egy laptopomat lopták el. Archiválni lehet folyamatosan, de a CD, DVD, külső merevlemez is sérülékeny. Amióta használom, a "felhő" tűnik a legbiztosabbnak - emellett persze offline is mentek.

Hát a megfigyelés jogos aggodalom, de vajon így majd kicselezed őket? Emailezni, netezni csak szoktál?

-A Google most bezár a saját ÖKOSZISZTÉMÁJÁBA, nem fog futni rajta semmi. Se az Office, se a játékok, se a Photoshop, se a Paint nem fognak működni!

-Le kell szokni (mondani) bizony 1-2 dologról - de érdemes elgondolkodni, hogy a berögzült szokások mennyire fontosak. Tényleg kell-e az összes kép a szombati buliról 8 megapixelben, tényleg muszáj-e sok gigányi filmet cserélgetni (amit soha nem nézünk meg), biztos, hogy az összes zenénket érdemes azonnal elérhető távolságban, a merevlemezen, FLAC-formátumban tartani? Biztos, hogy Wordben kell megírni minden emailt, és a háztartási havi kiadásokat a C-meghajtón, Excelben vezetni? 

-Az a baj, hogy ha nincs internet, ez egy darab vas (?), egy drága rajztábla.

-Mert a többi gép az mit ér net nélkül? Nekem nem sokat. Te tényleg csinálsz még bármi komolyat offline? Próbálj meg egy transzatlanti repülőútra felvinni egy notebookot, és azt bármire használni. Kétpercenként fogod úgy érezni munka közben, hogy valamire rá kéne keresni az interneten vagy a közös meghajtón. Na de az offline munkát Chromebookkal is valószínűleg meg fogod oldani: hiszen a 16 gigányi tárhely azért ott van filmekre, zenehallgatásra - és a Docs/Drive is egyre jobban használható offline módban.

-Én ezért a pár előnyért (gyorsaság, 1,36 kg-os súly, 6-7 órás üzemidő) nem vagyok hajlandó kidobni a jól bevált laptopomat.

-Én se tettem. A régi ott van a mai napig, és ha éppen kell, előveszem. A Chrome OS még messze nem tökéletes, legutóbb pl. egy 90 megás zip-fájl kibontására nem voltam képes rajta valamiért. Az Asusom gond nélkül kicsomagolta. Van még mit tanulnunk...

Mindenesetre - amennyiben a windowsos v. akármilyen gépeden fut a Chrome és engedélyezted mindkettőn a Remote Desktopot, akár a világ túlsó feléből is bejelentkezhetsz az otthoni, régi notebookodra, mondjuk valami 2004-es fényképalbumot leszedni az archívumból. Ehhez csak az kell, hogy a régi gép is be legyen kapcsolva. Hát nem csodálatos?

-Ennyi pénzért veszek egy fasza tabletet, sokkal szebb és jobban kezelhető, hordozhatóbb, könnyebb...

-Nyugodtan. Én nem teszem, mert a kilenc-tízujjas gépelést nálam nem váltja ki az érintőképernyő; és bizony rengeteget írok, csetelek. Ha csak olvasni szeretnél a neten vagy streamelni, arra tényleg jó a tablet. Bár arra nekem a mobil még jobb. Kinek mi.

-Tudod mit? Jó lesz. Muteromnak, feleségemnek, a gyerekeknek. Ellesznek vele, nekik pont jó.

-Nekik is jó, hogyne - bár ez is egy eléggé gyakran hangoztatott, kissé lekezelő szöveg. Mintha egy átlagos, harmincas férfi csakis a konzolban tudná elképzelni a számítógépes aktivitást. Ne vicceljünk már :)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chromebook.blog.hu/api/trackback/id/tr954833637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibuszmaximusz 2012.10.15. 16:18:32

A photoshop-os pont érdekes dolog, épp a minap gondolkodtunk rajta, hogy ha webfejlesztőként váltanánk egy ASUS TF300-asra, akkor hogyan tudnánk dolgozni? Nos, gyorsan kiderült, hogy a neten minden megvan: html editornak ott a shiftedit, a pixlr.com/editor/ pedig lazán megnyitja a psd-t rétegesen. Ha ezeket ráadásul felhővel szinkronizálod, még rugalmasabb a dolog. Szóval szerintem a Chromebook működőképes megoldás, mert előbb-utóbb minden alkalmazásra lesz alternatíva a neten. Más kérdés, hogy egy kétmagos Celeron tudna-e futtatni html5-s játékokat. Ezt ki tudnád próbálni?

syck · https://twitter.com/sycko 2012.10.15. 16:24:44

harom-negy hete teszteleskeppen csak chrome appokat hasznalok (win7+chrome). igy hirtelen nem tudok mondani olyan appot ami hianyozna vagy ne talaltam volna alternativat. (photoshop pixlr nalam is bevalt, de nem vagyok designer)

Wolker Fanboy 2012.10.16. 14:38:24

@tibuszmaximusz: Kösz az ötletet - ha még pontos tippet is adsz a tesztelésre, örömmel! Ha nem, max. keresek valamit.

@syck: Neked is köszi. Még jobb.

Mondjuk egy makrókkal teli, összefűzött Excel-erdővel azért gondban lennék, de ilyenkor mindig az a kérdésem, hogy biztos kell-e az a sok makró pl.

tibuszmaximusz 2012.10.16. 14:48:05

developer.mozilla.org/en-US/demos/detail/bananabread - A szeptemberi frissítésű Chrome alatt elfut, a korábbiakban fejlesztői konzolon be kellett kapcsolni a Point Lock-ot, ez most már alapból be van kapcsolva. A jobb alsó sarokban az fps számláló.

Wolker Fanboy 2012.10.16. 20:15:01

@tibuszmaximusz: szép... hát nem erre fogom használni a gépet, de tényleg elfut. Itt-ott akad, de a nagy felbontásúval is megy. FPS 52, ill. 58 volt. Ráadásul 1 percig se bírtam általában :D
süti beállítások módosítása